Civitas Fortissima Napok IV. fejezet


Emléktúra

A Csehkiverés 104. évfordulóján ismét túrára invitáltuk az új rendész osztály tanulóit.

Reggel 8 órakor indultunk az iskola elől kisbuszokkal a magyarnándori vasútállomásra, hogy végig menjünk azon az útvonalon, amelyet 104 évvel ezelőtt az ott összegyűlt vasutasok, katonák, polgárok is megtettek. A vasútállomáson felelevenítettük az 1919. január 29-i eseményeket, megemlékeztünk a hősökről, majd elindultunk a legbátrabb városba. Közel 20 km megtétele után értük el az első célunkat, a balassagyarmati vasútállomást, majd folytattuk az utunkat az iskolánkba, ahol a túrát teljesítő kilencedikes rendész tanulók ünnepélyes keretek között letették az ifjú polgárőr esküt.

Zérczi Miklós igazgató úr és Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke méltatta a tanulók teljesítményét, a polgárőrség munkájában való aktív részvételi szándékot, majd részükre emléklapot adtak át a túra teljesítéséről, valamint az Ifjú Polgárőr eskütételről.

Bartus Csenge, a 9.D osztály tanulója így nyilatkozott a napról:

„Véleményem szerint a túra nagyon jót tett az osztálynak, hiszen több időt tölthettünk együtt iskolán kívül. Az út során többet tudhattunk meg az 1919-es eseményekről, arról, hogy miért is teljesítettük ezt az emléktúrát. Példaként járnak előttünk ezek a hősök, mert bátran vették fel a harcot hazánkért.

A gyönyörű és egyben nehéz terepen kihívás volt a cél elérése. Fáradtan, de sok élménnyel gazdagodva értük el az iskolát. Ott az osztálytársaimmal letettük az esküt, hivatalosan Ifjú Polgárőrök lettünk.

Köszönet ezért a csodás napért tanárainknak.”

Gál Zoltán